Haber

Tunus, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Lynch’ten ülkeyi terk etmesini istedi

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunus Genel İşçi Sendikası’nın (TGIS) düzenlediği gösteriye katılan ve açıklamalarda bulunan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Esther Lynch’in 24 saat içinde ülkeyi terk etmesini talep etti.

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Tunus Genelkurmay Sendikası’nın Sfaks kentinde düzenlediği gösteriye katılan ve bugün Cumhurbaşkanı Kays Said’in talimatı doğrultusunda açıklamalarda bulunan Esther Lynch, şahıs ilan edildi. Tunus makamlarının kendisine yaptığı ihbar üzerine 24 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi.” ifadeler kullanılmıştır.

Açıklamada, “TGİS’in dış ilişkileri sadece kendilerini ilgilendirir, ancak bu bağlantılar dışarıdan herhangi bir tarafın devletin veya milletin egemenliğine girmesine yol açmamalıdır” denildi. terimler yer aldı.

Tunus Genel İşçi Sendikası (TGIS) tarafından Sfaks’ta düzenlenen protesto hareketine yabancıların katılımının hatasız olmadığı belirtilen açıklamada, TGIS ile hükümet arasındaki durumun bir iç sorun olduğuna dikkat çekildi. bu sadece Tunusluları ilgilendiriyor.

TGİS’in çağrısı üzerine işçi haklarındaki eksikliklere tepki göstermek için Sfaks’ta örgütlenen harekette konuşan Lynch, “Herhangi bir bölgede sendikaya saldırı olursa, tüm dünyada sendikalara saldırı sayılır. .” ETUC’un TGİS’in yanında olduğunu ifade etti.

TGİS’in davetiyle 8 ilde gösteriler düzenlendi

3 Şubat’ta Sfaks, Tüzer, Medenin, Kasrin, Kayravan, Nabil, Monastır ve Cenduba kentlerinde yüzlerce sendika üyesi, “sendika haklarını ve Türkiye’deki ekonomik durumu protesto etmek için çeşitli illerde grev ve gösteriler düzenleyeceklerini” açıkladı. ülke”. hükümeti protesto etti.

“Açlığa ve yoksulluğa hayır” ve “Kazanılmış haklarımız imtiyaz değildir” yazılı pankartlar ve hükümet aleyhine sloganlar atılan gösteri olaysız sona erdi.

Öte yandan Başkan Said, TGİS’in grev açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, sendikal hakların Anayasa ile güvence altına alındığını ancak bu hakların siyasi hedeflere ulaşmak için ileri sürülemeyeceğini belirtti.

Tunus’ta siyasi ve ekonomik kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de açıkladığı olağanüstü kararlarla meclisin çalışmalarını dondurdu ve iki ay sonra yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütmeyi kendisine bağladı.

Said’in 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkış yol haritası” kapsamında 25 Temmuz 2022’de anayasa referandumu, 17 Aralık 2022’de ise erken genel seçim yapıldı.

Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin yalnızca yüzde 11,22’sinin sandık başına gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmasına neden oldu.

Yıllardır devam eden ekonomik krizin Başkan Said’in kararları sonrası derinleştiği Tunus’ta bazı kesimler Said’in kararlarını “darbe” olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

eskipazar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu